Welke barbecue kopen?

Posted by & filed under .

Als je een barbecue wilt kopen zijn er vele mogelijkheden.
Er zijn barbecue’s te koop die voor eenmalig gebruik zijn bedoelt, voor slechts enkele euro’s.
Dit soort barbecue’s zijn vaak bij de supermarkt te koop.
Ideaal zijn ze niet, vaak branden ze erg kort en werken niet naar behoren.

Houtskool barbecue kopen

De meest gangbare BBQ is nog altijd een ouderwetse houtskool barbecue.
Houtskool barbecue’s zijn relatief goedkoop en in vele vormen en maten te verkrijgen.
Een gemiddelde houtskool barbecue kost gemiddeld enkele tientallen euro’s.
Al zijn er ook soorten te vinden die een paar honderd euro kosten.
Naast de BBQ heb je briketten, houtskool en speciale aanmaak vloeistof nodig.
Een houtskool barbecue heeft als voordeel dat je een echte typische BBQ rook smaak aan je vlees, vis of groenten krijgt.
Online zijn er vele houtskool barbecue’s te koop, vaak zijn ze goedkoper dan bij een reguliere winkel.
De verzendkosten zijn vaak gratis omdat het een product betreft dat wat duurder is waardoor een webwinkel de kosten op zich neemt.

Elektrische barbecue kopen

Elektrische barbecue’s worden steeds vaker verkocht.
Ze hebben als voordeel dat er vrijwel geen brandgevaar is en veroorzaken weinig tot geen rookontwikkeling.
Sommige elektrische barbecue’s zijn zelfs geschikt om binnenshuis te gebruiken en zijn binnen enkele minuten op temperatuur.
Een goede elektrische barbecue geeft middels een verwarmingselement een zeer hoge tempertuur, waardoor vlees, vis en groenten snel dichtschroeien en de smaak behouden blijft.
Het is dus ook een zeer geschikt apparaat om mee te grillen.
Een klein nadeel is dat je altijd een energiebron on de buurt moet hebben, een stopcontact of een verlengsnoer indien je in de tuin wilt grillen.
Er zijn elektrische barbecue’s die het niet onderdoen voor een houtskool barbecue, al zijn ze soms wat prijzig.

Gasbarbecue kopen

Een gasbarbecue werkt op gas, zoals je misschien al begrijpt.
Er zijn vele soorten gasbarbecue’s te koop, de prijs hangt meestal af van de grote en het merk.
Weber is een van de bekenste en toonaangevende merken.
Het voordeel van een gasbarbecue is dat je in binnen enkele seconden een gloeiendhete barbecue hebt.
Je kan dus vrijwel gelijk gaan barbecuen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houtshool barbecue, waarbij je soms een uur moet wachten tot deze warm genoeg is om te gebruiken.
Een gasbarbecue werkt op vloeibaar gas, propaan of butaan en is bij gewoon gebruik veiliger dan een houtshool barbecue.
Middels een gasbarbecue krijg je veelal de bekende barbecuesmaak die je normaal alleen verwacht van een houtskool barbecue.

Grillen, Zwenkroosteren en Roken

Grillen
Welke barbecue kopenOp een gasbarbecue en een houtkool barbecue kan je ook grillen, voedsel op een hoge temperatuur dichtschroeien.
Dit werkt net zoals op een gewone grill alleen geeft een echte rooksmaak aan het eten.

Zwenkroosteren

Ook is het mogelijk om te zwenkroosteren, iets wat in het Duits ‘Schwenkbraten’ heet.
Het vlees, vaak een varkenspoot, wordt dan opgehangen en boven een warmebron.
Na een klein zetje ‘zwenkt’ (schommelt) het vlees over de warmtebron heen.

Degene die erop moet toezien dat het vlees over de warmtebron blijft zwenken en zo langzaam gaart heet een ‘Schwenkmeister’.
Het is een Duitse traditie die wereldwijd wordt toegepast, het levert heerlijk, mals vlees op.

Roken

Het is natuurlijk ook mogelijk om te roken.
Niet alleen makreel en paling zijn geschikt om te roken, vele soorten vis, vlees en zelfs groenten zijn zeer smakelijk als je ze rookt.
Met name kip is erg lekker als je deze een tijdje laat roken.
Er zijn vele manieren om voedsel te roken, je hebt er niet perse een rookton voor nodig.
Vaak worden speciale soorten hout gebruikt waardoor het vlees een heerlijke, soms zoetige rooksmaak krijgt.
Een groot voordeel van zeer langdurig roken is dat het gerookte vlees veel langer meegaat.
Als je iets echt heel lang laat roken onttrekĀ je alle vloeistof uit het product.
Zo maakte men vroeger, en vandaag de dag nog steeds, beef jerky’s, door rundervlees reepjes zeer langdurig te roken.
Roken vergt nogal wat tijd en moeite maar het resultaat mag er zeker zijn.